Romanska riket

Alltid trott att Nero brände ner Rom. Men så var det tydligen inte. Han gjorde mycket för att stoppa branden. Däremot gjorde han helt andra galna grejer.
Han var en liten emo pojke som tyckte om att dricka vin och sniffa koks och ville göra Rom till världens vackraste konstverk efter branden. För att lyckas med det får man typ ta och döda halva aristokratin i romarriket. Och när folk gör uppror ska man bygga en arme med prostituerade som man klär om till amazoner och så möter man dem genom att gråta och sjunga inför dem. Fast innan han började gå så blev han avsatt, sen tog han livet av sig inför sin hustru. Fast hans hustru hade han dödat tidigare då hon sagt att han gjorde ett litet misstag, så han hitttade en slav och gjorde honom till kvinna och döpte honom till sin hustrus namn.

Julius Ceasar var en sjuhelvets härförare. Med 40 000 man, mötte han 250 000 Galler som omringat honom men det excellent strategi vann han. Tog slut på det Romerska republiken, som får väl ses som en ”demokratisk stat” och inledde Romerska riket med kejsardöme. Intressant att man var tvungen att upplösa sin armé när man tänkte återvända till Rom.

Tiberius Gracchus, fältherren verkade vara en schysst filur. Stormade Karthago som Rom varit i krig med i 120 år och efter sex dagars stadsstrider gav dem upp. Idag tycker vi ett krig som hållit på i tio år, är en enorm tid. Men 120 år, det är helt galet länge. Med tanke på att medel livslängden låg på en 40-45 år. Hur får man soldater, det måste ju vara så enormt många män som dör. Antagligen var det väldigt lågintensivt krig ibland. Typ, Karthago . . . ska vi sluta slåss för femton år så att våra söner kan växa upp och bli starka så de kan slå ihjäl varandra sen? Inte konstigt att man demolerade hela Karthago sen och strödde salt över jorden så inget skulle kunna växa. 1 miljon blev 50 000. Sex dagars stadsstrider förresten, hur pallar man sånt. Man måste ju sova, men man kan ju inte direkt lämna en stad man äntligen lyckats komma innanför murarna på. Tjack till varje soldat kanske.

Efter det där i alla fall, så träffade Tiberius en filosofisk politiker och blev folkets hjälte och röst. Fick igenom jordreformer vilket gjorde att aristokratin miste sin landägor. Dock ska man aldrig lita på en ledare, inte för att han kanske gjorde något direkt fel men det går aldrig bygga en revolution från en människa. Sen blev det kaos i Romanska riket för hundra år.

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , ,

Lämna en kommentar

Under Horror Vacui

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s