Facebook och dina (o)vänner

Idag fyllde jag fem år på ett community. Fast jag missade mitt jubileum, samt en drös andra jubileum på andra sajter. Snart fyller jag tio år på Skunk också, eftersom man aldrig dör där. Skulle snart fylla tio år på Stajlplejs (Lunarstorm) om de inte tagit bort mig för inaktivitet för några år sedan. Men det gör inte så mycket, att de tog bort mig. Internet handlar om att gå vidare och återskapa. Nu är det Facebook som gäller, skaffade det någon gång i somras och nu i höst har det exploderat. Facebook går ut på två saker.

1.
Ha flest vänner bland dina vänner. Därför lägger du till gamla klasskamrater som du hatade under din skolperiod och som du antagligen skulle hata idag också ifall du träffade dem. Du lägger till ditt ex syskon som du träffat kanske träffat tre gånger. Sen att du inte ens pratar med ditt ex ens, har ingen betydelse. Du har ju träffat hans syskon. Om du är ute på nattklubb och ser samma person tre helger i rad, börjar känna igen människan i krogkön ja då kan du med gott samvete lägga till människan som vän även om ni aldrig pratat, kanske gett varandra en blick.

2.
Spionera på dina vänner, dina gamla klasskamrater, ditt ex, din chef, dina arbetskamrater. Ja, alla du känner. Alla spionerar såklart tillbaka. De har mycket fina metoder för spionage på sidan.

Men man kan faktiskt ändra i sina ”privacy”-settings. Det kan vara en god idé, speciellt nu när facebook indexeras och läggs ut på google. Vilket betyder att din chef kan hitta dig och veta allt om ditt privatliv. Chefer googlar, tro mig. När du söker anställning så googlar dem på ditt namn också. Så om du skrivit upp dig på en protestlista mot Kriget i Afganhistan så räkna med att du sorteras bort, då tror rekryteraren nämligen att du är taliban och planerar en terrorattack mot företaget. Har du inte skrivit på dig på listan mot kriget kommer rekryteraren tro att talibaner hatar dig och därför vill döda dig genom en terrorattack mot företaget. Det går åt helvete i vilket fall som helst alltså.

Ja, jag tror att Facebook kommer dö inom ett år. Det beror lite i och för sig om den kommande rättsprocessen då den kan betyda en hel del om hur Facebook utvecklas. I vilket fall kommer folk tröttna på alla applikationer och gåvor och söka sig till nya ställen och ”The only place” för att hitta dina gamla vänner kommer försvinna. Folk kommer sprida ut sig mellan några nya alternativ men det kommer inte göra så mycket, för nu får vi chansen att lägga till varandra som vänner IGEN! Vi får ny bekräftelse om att vi är omtyckta och har vänner. Läste häromdagen att man räknar på att en människa har 150 människor i livet. Man brukar ha fem stycken nära vänner. Bara räkna alltså.

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , ,

Lämna en kommentar

Under Horror Vacui, människor

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s