Historielektion

Internet är ibland som en konversation med en vän. Man börjar någonstans och slutar på ett helt annat ställe. Sen har timmarna runnit förbi. Pretty nice when it happens. Började med att jag surfade på YouTube i brist på bättre, tittade på filmer på det antifascistiska bandet Los Fastidios från Italien. Där fanns en länk till en mix med Los Fastidios och Ultima Frontiera. Via där kom jag över film som heter Ultima Frontiera Trieste 53.

Nu hade jag ingen aning om vad Ultima Frontiera Trieste var. Efter lite undersökning tror jag att Ultima Frontiera är ett fascistband från Italien. Trieste är en stad i nord-Italien och var tidigare en egen stat. I slutet av WW2 höll Trieste att bli kommunistisk då partisaner och Jugoslaviska trupper befriade det från fascisterna, detta skedde dock aldrig då de allierade blandade sig i och man fick fram ett fördrag som gjorde Trieste till egen stat. Vilket de var från 45-54. Har ingen aning om vilket politisk styre som fanns, men de hade en röd flagga som dock avbildades med blå bakgrund av Marshall-hjälpen.

Sökte lite information på ett forum, lade in ett inlägg. Får väl se om jag får några svar, kanske finns någon kuf som vet. Jag skulle tro att demostrationen handlar om att man inte vill ansluta sig till Italien. Ja, forumet fick mig i alla fall att läsa lite roliga historiska händelser. Här kommer en liten top-five med bubblare utan inbördes ordning.

”Fotbollskriget. Match mellan Honduras och El Salvador. Kommer inte ihåg vem som vann. Resulterade i skärmytslingar runt gränsen om jag minns rätt.”
…och vem sa att fotboll var tråkigt?” Fast anledningen var inte fotboll egentligen. Det vara det som fick allting att brista. Bönder från El Salvador hade börjat odla mark i Honduras på 50 & 60-talet. År 69 så lagom till skördetiden drev Honduras ut bönderna så att deras egna bönder kunde bruka jorden. El Salvador blev oroliga, de var rädda att den gerillan skulle vinna mark så de skickade ner fler trupper till gränsen. Sen skulle det spelas VM-kval match mellan de båda länderna. Hondurianer skanderade utanför hotellet där El Salvadors spelartrupp sov, eller försökte sova snarare. När det var returmatch veckan senare gav Salvadorerna igen. Det blev bråk mellan supporters i El Salvador, och sen blev det bråk i Honduras och folk dog. Matchen spelades och El Salvador vann. Då bröt Honduras alla diplomatiska förbindelser och några dagar senare blev det ett 2-dagars krig som skördade 2000 människor. 11 år senare skrevs ett fredsfördrag.

”Ett av de få tillfällen i Sveriges historia där allmogens kamp mot överheten kombinerats med karnevalsyra på ett kontinentalt sätt. Vid firandet av Olofsmäss i Skänninge 1806 så visades en livs levande elefant upp i stadens rådhus av en ditrest italienare. Även någon sorts visning av talande papegojor förekom. Inträdet var dock alldeles för högt satt, vilket irriterade de festande östgötabönderna. De tillägnade sig elefantägarens pengar och hotade med stryk. De ansvariga borgarna fick barrikadera sig i rådhuset – med elefant och allt – med den uppretade folkhopen krossade alla fönster med sten. Efter tumultet förevisades elefanten gratis under hela helgen för alla som ville. Seger! Borgerskapet som vistades på gatorna hotades med stryk, och med att bönderna skulle sätta eld på stan, om någon anmälde dem till länsman.”
…nästa biovisning/teater/konsert/etc går vi i våra fädernes spår!

”Misslynt kommentar från Stalin när de svenska kommunisterna ställt in ett 1:a maj firande på 30-talet på grund av regnigt väder: Tänk om det regnar den dag revolutionen bryter ut i Sverige!”
Minns hur jag satt med Nationalteaterns första LP Ta det inte som ett löfte, ta det som ett hot då de har en liten gubbe ritat under ett paraply där det står Revolutionen är inställd på grund av regn. Jag fattade den aldrig eftersom jag inte kände till historian ovanför. Har i många år tänkt trycka en tischa med Kalle Marx under ett paraply med dessa bevingade ord. Kanske dags att slå ett slag i saken. Förövrigt är det skandalöst att ställa in första maj på grund av regn. Stalin är en av historiens största idioter som förtjänat nackskott både en gång och två men han hade i alla fall rätt i något.

”Elisabeth, kejsarinna av Österrike-Ungern, stacks ned 1898 i Genève av en italiensk anarkist. När anarkisten greps skrek han i triumf: ”Den som inte arbetar ska heller inte äta!” Nu var det bara så, att kejsarinnan knappast var nåt matvrak. Med en kost som bestod av mjölk, apelsiner och köttsaft vägde hon vid sin död endast 46 kilo.”
Liten miss att hon var anorektiker men annars en mycket fin sak att skrika. ”Man kan inte förvänta sig att stekta sparvar ska flyga in i munnen” sa vår egna Knug i sitt nyårs-tal. Han borde också få en kniv i sig, han om någon får väl stekta sparvar i munnen.

”När Attaturk ville europeisera Turkiet föreslogs honom att förbjuda fezen, den traditionella turkiska huvudbonaden. Men Attaturk insåg att en huvudbonad inte bara var knutet till den turkiska särarten, utan också en symbol för manlighet över huvud taget. Därför begav sig hans sändebud till Europa, och hem kom de med en stor last kepsar, sydda i Värmland av alla ställen. Entusiasmen var stor. Men snart förbyttes den i besvikelse. Det gick nämligen inte att be i dem, för skärmen slog i backen!”
Attans! Hur coolt hade det inte varit om alla turkar bar kepsar från Värmland?

”När Sverige på 1600-talet skaffade sig en koloni i Nord-Amerika (idag delstaten Delaware) så visade det sig svårt att på frivillig väg rekrytera bönder och annan småfolk som kolonister. Med påföljd att en del helt enkelt tvångsades dit (okänt med stöd av vilket lagrum – på stormaktstiden gjorde myndigheterna lite som dom ville, utan att nämnvärt bekymra sej om den legala aspekten). Nu handlade det både om svenskar och finnar, eftersom Finland som bekant på den tiden var en svensk koloni. Hursomhelst, dom svenska småbönderna fann sej, om än knorrande, i att försöka odla upp marken och bli nybyggare tvåhundra år före Karl-Oskar och Kristina. Många av finnarna däremot var mer rebelliska och rymde helt enkelt ut i skogen och anslöt sej till dom indianstammar som levde där i krokarna.”
Hur kul är inte det här?! Tänk er blonda, blåögda, stora finnar med fjädrar i håret och tomahawk-yxa i handen skrikandes ”Saatana perkele!” medan de försvarar sig själva och sina indianska fränder. Det hade varit något det på den tiden. Bli finsk indian i Amerikat.

”Peru och Chile har haft en konflikt över några öar där det kan skördas ”batguano”, alltså fladdermus skit, vilket kunde, och kan exporteras.”
Batguano användes som gödsel, men hur kul är det inte att man haft ett krig om skit.

”…de som hade att ombesörja avrättningarna [under franska revolutionen] av aristokrater medelst giljotin, lär ha hetat ”Välfärdsutskottet”.
Hur bra är inte det, att ta deras rikedomar i form av makt, pengar och mark kan inte annat ses som välfärdsutjämning.

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Lämna en kommentar

Under Horror Vacui, politik

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s