Varje hjärta är en revolutionär cell; Hjärtats frigörelse måste vara dess eget verk

Det heteronormativa parförhållandet är sjukt tråkigt, hämmande, förlegat och inte minst nära nog omöjligt att upprätthålla. Tråkigt för att det är otroligt förutsägbart; hämmande för att det inbakat i det finns oändligt många regler och gränser för ens handlande; förlegat för att världen och människorna ser annorlunda ut nu än för tusentals år sedan; omöjligt att upprätthålla för att – Hur många känner du som aldrig har varit otrogna och som haft samma partner livet ut?

Att vara i ett parförhållande är absolut inget fel. Att vara i ett heteronormativt parförhållande kan däremot vara fruktansvärt negativt. Att hindra en person man älskar att umgås på ett fritt sätt med vemsomhelst den önskar är ett förtryck. Att sätta upp tvingande regler för varandra, med smärtande påföljder för eventuellt övertramp, och samtidigt säga att förhållandet är baserat på kärlek är en illusion. Det heteronormativa parförhållandet grundar sig i gamla maktstrukturer och rädslor.

För att skaka av sig detta dammiga gamla kadaver räcker det dock inte med att formulera radikal tvåsamhetskritik eller ligga med någon av samma kön. För att låsa upp och bli av med denna tunga fotboja räcker det inte enbart med hjärnans aktivitet, hjärtat måste också med.

För att ta ett personligt exempel: Jag minns första gången jag hade ett polyförhållande och min partner berättade om en gammal flamma som hon hade på sin höjd sporadisk kontakt med. Jag tänkte att jag ville att det skulle gå bra för henne och att de kunde träffas och ha det bra tillsammans. Att ändra sätt att tänka är ett första steg. När hon senare berättade att de hade träffats och att hon var upp över öronen förälskad kände jag att jag verkligen önskade dem all lycka i världen. Jag hade lyckats att, om inte helt slänga av mig det gamla kadavret, så åtminstone rulla undan det en bit och få mig lite sol i ansiktet.

Andra bloggar om: , , , , , ,

2 kommentarer

Under människor, Mono Oryx, relationer

2 svar till “Varje hjärta är en revolutionär cell; Hjärtats frigörelse måste vara dess eget verk

  1. Horror Vacui

    Men kan man verkligen tala om ett förtryck när förmågan att ta sig ur ligger i dig själv.

    Och om man får problamatisera frågan ännu mer. Kan man leva ett monogamt parförhållande utan att det blir heteronormativt?

  2. Horror Vacui

    Mono Oryx, du borde titta in på den här sajten. Jag tror du kan finna den intressant.

    http://our-blue-house.blogspot.com/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s