Nordman vs Carola och röstningssystem

Jag läser några nyuppdaterade bloggar jag följer, alla bloggar dem om Melodifestivalen och ett tydligt mönster framträder. Ingen gillar egentligen Nordman men alla har dem röstat på honom för att de inte vill se Carola i finalen. Ett slags antiröstande. Jag skulle vilja ta detta ett steg längre, istället för att lägga sin röst på en kandidat så kan man lägga en motröst så den får en minusröst. Speciellt intressant vore det att införa detta i vårt svenska riskdagsval där folk tenderar att rösta på det minst dåliga alternativet.

Jag vet att det inte finns ett parti i riksdagen som jag vill rösta på, däremot vet jag ett flertal jag aldrig någonsin skulle rösta på. Speciellt skulle jag inte rösta på Moderaterna. Att lägga antiröster skulle helt klart göra valet mer intressant och rättvist. Visst kanske Moderaterna skulle hamna på minusröster och Socialdemokraterna knappt få fyra procentenheter. Men för man en politik som inte går i stugorna får man ta smällarna också. Fram för ett nytt röstningssystem, fram för roligare val!

Andra bloggar om: , , , , , , ,

2 kommentarer

Under Horror Vacui, politik

2 svar till “Nordman vs Carola och röstningssystem

  1. Joakim

    När jag läste om parlamentarism och sånt på högskolan så tyckte jag att ett bra röstsystem, om man nu ska ha parlamentarism, är att väljarna får välja första, andra, och tredje val.
    På så vis kanske ett parti som de flesta hade satt som andra val kunde vinna över ett parti som 25 % hade satt som första val och övriga inte ens satt som tredjeval.
    Precis sådär lagom som Sverige tenderar att vara.

  2. Horror Vacui

    Som ett poängsystem? Första valet ger tre röster och tredjehandsvalet en röst?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s